“Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi” programı, MÜSİAD Trabzon Şubesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Derneği Başkanı ve ROMATEM CEO’su Köksel Holoğlu da MÜSİAD’ın Turizm Çalıştayı’nda sağlık turizmi ile ilgili açıklamalar yaptı. Holoğlu, açıklamasında “Samsun’da Türkiye Sağlık Turizmi Derneği kurduk. O zaman basından tepki gördük. Samsun ve Rusya arasındaki sağlık köprüsünü oluşturmak istedik. Birkaç uçak seferi olmuştu. Pandemi araya girdi. Amerika’da 10 bin dolara sağlık hizmeti var. Bu rakam Türkiye’de ortalama 600 dolara geliyor. Bu bir mucize sayılır. Dünyada sağlık turizmi hareketinin döndüğü alan artık Asya-Pasifik ülkeleri diyebiliriz. Pandemiden önceki seneye herkes ulaşmaya çalışıyor. Tayland en önde gelen ülkelerden birisi. Türkiye en popüler destinasyon arasında on dördüncü sırada bulunuyor. Aslında Türkiye üçüncü sırada diyebiliriz. Genel anlamda ise Türkiye ilk beş içinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 7 milyar dolarlık sağlık turizmi gelir potansiyelindeki Türkiye’nin lokasyon avantajıyla Tayland’tan daha avantajlı olduğunun altını çizen Holoğlu, TÜİK verilerinin sağlıklı şekilde analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Holoğlu, “Bugün biz uluslararası sağlık turizmi kongreleri yaptık. Dünyada Türkiye kadar sağlık turizmine destek veren başka ülke yok. Trabzon’da sadece dört acente var. Bu sayı artmalı. Bu artık dünyanın yeni bir endüstrisi. 2023 yılına baktığımızda yüzde 30 büyüme beklerken yüzde 15 küçülme oldu. Bunun nedeni İstanbul nedenli deprem korkusu. İngiliz merkezli bir yayın kuruluşu, sağlık turizmi üzerine sürekli Türkiye ile ilgili olumsuz haberler yapıyor. Bu yıl yüzde on beş büyüme bekliyoruz. Artık acenteler gidip ülkelerde acente açmaya başladı” şeklinde konuştu.
Sağlık turizmi alanında Trabzon’un Samsun’dan daha avantajlı bir konumda olduğunu iddia eden Holoğlu, bölgesel olarak Gürcistan lokasyonu üzerinde çalışılmasını gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: Trabzon Valiliği