Salmakis Otel’de düzenlenen foruma Vali Akbıyık’ın yanı sıra Kaymakamı Mustafa Çit, Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Bodrum Başkanı , Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz ile sektör temsilcileri katıldı.
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, turizminin önemine dikkati çekerek, “İlimiz için büyük bir potansiyel olan sağlık turizmi ön plana çıkarak son birkaç yıldır başarılı çalışmalar yapılmaktadır. İlimize ciddi katkılar verecek bu forumu Bodrum’da yaptığınız için teşekkür ederiz.” diye konuştu.
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı ile Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş da sağlık turizmi alanında yaptıkları çalışmaları anlattı. Yılda milyonlarca insanın sağlık için başka ülkeleri ziyaret ettiğine dikkati çeken Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA) Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, “Yılda yaklaşık 30 milyon insan sağlık için ülkeler arası yolculuk yapmaktadır. Bu insanlar 500 milyar doları gözden çıkararak bir hareketlilik içerisinde.” dedi.
Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, Muğla’nın sağlık turizmi açısından önemli bir potansiyeli olduğuna dikkati çekerek
şöyle konuştu; “Bugün burada, Muğla’nın sadece doğal ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda sağlık turizmi alanındaki potansiyeliyle de nasıl bir dünya markası olabileceğini ele almak üzere bir aradayız. Bu önemli buluşmada, ilimizin geleceğine yön verecek fikirlerin yeşereceğine olan inancım tamdır. Muğla, masmavi kıyıları, yemyeşil ormanları, termal kaynakları ve benzersiz iklimiyle yıllardır milyonlarca misafiri ağırlayan bir cennetidir. Ancak, bu eşsiz coğrafyanın sunduğu imkânlar yalnızca tatille sınırlı kalmamalıdır. Fethiye’den Bodrum’a, Marmaris’ten Datça’ya uzanan bu zengin topraklar, sağlık turizmi açısından da büyük bir potansiyel taşımaktadır. Termal sularımız, şifalı bitki örtümüz, eşsiz doğamız ve modern sağlık altyapımızla, Muğla’yı dünyanın dört bir yanından gelen misafirler için bir şifa ve huzur merkezi haline getirme fırsatına sahibiz. Sağlık turizmi, günümüzde sadece tedavi arayışını değil, aynı zamanda sağlıklı yaşam, rehabilitasyon ve doğayla bütünleşmiş bir deneyim talebini de kapsıyor. İşte bu noktada, Muğla’nın farkı ve gücü ortaya çıkıyor. İlimizde, çağdaş tıbbi hizmetlerle geleneksel şifa kaynaklarını birleştiren bir vizyon oluşturabiliriz.”

Muğla’da sağlık turizmi yetki belgesine sahip 110 sağlık kurum ve kuruluşu bulunduğunu hatırlatan Akbıyık, “İlimizde son 3 yılda 52 bin 246 sağlık turizmi, 147 bin 868 turistin sağlığı olmak üzere toplam 200 bin 114 turiste uluslararası nitelikte sağlık hizmeti verilmiştir. Ancak ilimize 3 milyon 700 bin yabancı, yaklaşık 7 milyon yerli turist geldiğini düşündüğümüzde bu rakamlar oldukça düşük kalmaktadır. Muğla’nın sağlık turizminde hak ettiği yere ulaşması için kamu olarak liderlik yapma sorumluluğumuzun farkındayız. Bu süreçte, ilimizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek adına tüm paydaşlarımızla iş birliği içinde çalışacağız. Sağlık sektöründeki yenilikleri, turizmdeki deneyimimizi ve kamu-özel sektör arasındaki sinerjiyi bir araya getirerek, Muğla’yı bu alanda öncü bir marka haline getirebiliriz.” ifadelerini kullandı. Vali Akbıyık’ın konuşmasının ardından foruma geçildi. Forumun ilk bölümünde Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Üzeyir Işık, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ural ve Acıbadem Healthcare Grup Genel Müdürü Yardımcısı Rasim Topuz konuşma yaptı. Katılımcılar da merak ettikleri konuları, konuşmacılara sordu.

USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver
Muğla Sağlık Turizmi Forumu’na katılan USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver, Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedefleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ünver, Türkiye’nin coğrafi konumu ve doğal zenginlikleri sayesinde sağlık turizminde kaliteli hizmetler sunduğunu belirterek, Türkiye’nin dünya sıralamasında ilk 5’te yer aldığını ifade etti. 2024 yılında dünya genelinde sağlık turizmi harcamalarının yaklaşık 100 milyar dolar, 2028 yılında ise 127 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini vurguladı. Türkiye’ye gelen 62 milyon turistin yalnızca 1.5 milyonunun sağlık turizmi amacıyla geldiğini belirten Ünver, bu sayının artırılması gerektiğini söyledi.
2028 yılı için sağlık turizminde 3 milyar dolarlık gelir hedefinin 20 milyar dolara çıkarılmasının planlandığını aktaran Ünver, Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’yi dünya çapında bir şifa merkezi haline getirme hedefini hatırlattı. Sağlık turizminin sadece medikal değil, aynı zamanda termal turizmi de kapsaması gerektiğini vurgulayan Ünver, Muğla’nın bu potansiyele sahip olduğunu belirtti. Türkiye’nin sağlık çalışanlarının bu alandaki en büyük motivasyon kaynağı olduğunu ifade eden Ünver, sağlık turizminin geleceği için daha fazla iş birliği gerektiğini dile getirdi.
Ünver, Türkiye’nin organ transplantasyonunda ilk 10 ülke arasında yer aldığını, karaciğer naklinde ilk 3, böbrek naklinde ise birinci sırada olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin saç ekimi alanında dünya çapında bir destinasyon merkezi olduğunu vurguladı. Türkiye’de 1100 termal kaynak ve 500 termal tesis bulunduğunu, bu alandan elde edilen gelirin 250-300 milyon dolar civarında olduğunu ifade etti.
Kaynak: Kent TV