Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü Başkanı Dr. Fatih Seyran, son düzenlemelerle birlikte sağlık turizmi alanında TÜSKA akreditasyonunun zorunlu hale gelmesinin, Türkiye’nin sağlıkta kalite vizyonuna büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

30 Ocak 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği ile birlikte, özel hastaneler için Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) akreditasyonu üç yıl içinde zorunlu hale geldi. Ayrıca 26 Nisan 2025 tarihli ve 32882 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik” ile sağlık turizmi yetki belgesi bulunan tüm sağlık tesislerinin TÜSKA akreditasyonu alması zorunlu kılındı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Fatih Seyran, TÜSKA akreditasyonunun sağlık turizmi açısından bir dönüm noktası olduğunu belirterek şunları söyledi: “TÜSKA akreditasyonu, yalnızca hastanelerin kalite standartlarına uygunluğunu belgelemekle kalmaz, aynı zamanda sağlık turistinin ülkemizi tercih etmesinde güçlü bir referans oluşturur. Enfeksiyon kontrolünden hasta güvenliğine, personel eğitiminden kurumsal yönetime kadar her alanın uluslararası standartlarda değerlendirildiği bu sistem, Türkiye’nin sağlık alanındaki küresel rekabet gücünü artıracaktır”

Hedef: Sürdürülebilir Kalite ve Güven

Dr. Seyran, Türkiye’nin özellikle son yıllarda sağlık turizminde büyük bir ivme yakaladığını, ancak bu büyümenin sürdürülebilir olması için kalite ve güven esaslı bir altyapının şart olduğunu vurguladı. Seyran, “TÜSKA akreditasyonu sayesinde hem hasta güvenliği sağlanacak hem de sağlık hizmetlerinin uluslararası pazarda tanınırlığı artacaktır. Bu da ülkemize daha fazla sağlık turisti çekilmesini sağlayacak” dedi.

Kapsamlı TÜSKA Mentörlük Desteği

Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü desteğiyle UKA Akademi’nin sağlık kuruluşlarına yönelik verdiği “TÜSKA Akreditasyonu Süreç ve Hazırlık Mentörlüğü” hakkında da bilgi veren Dr. Seyran, bu süreçte sağlık tesislerinin mevcut durum analizinden belge ve prosedür hazırlığına, iç ekip kurulmasından sürekli iyileştirme mekanizmalarının oluşturulmasına kadar her aşamada destek verdiklerinin altını çizdi.

Uluslararası Sağlık Turizmi Enstitüsü Başkanı Dr. Fatih Seyran, “Hedefimiz; yalnızca kısa vadede belge almak değil, uzun vadede sürdürülebilir kalite kültürünün sağlık kuruluşlarında yerleşmesini sağlamaktır. Sağlık tesislerimizle birlikte Türkiye’yi uluslararası sağlıkta güvenin adı haline getirmeye kararlıyız. Türkiye’nin sağlık hizmetlerinde kalite çıtasını daha da yükselten bu yeni düzenlemeler, hasta memnuniyeti ve uluslararası güvenilirlik açısından önemli kazanımlar sunarken, sağlık turizmi alanında da yeni fırsatların kapısını aralıyor” ifadelerini kullandı.

Diğer Yazılar

Yazıyı Paylaş: