Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “Bugün Türkiye’de insan gücü olarak da altyapı olarak da dünyanın en iyi sağlık hizmetlerinden birisi sunuluyor. Bu bize yetmez. Bugün 3 milyar dolar yıllık sağlık turizmi gelirimiz var. Bizim hedefimiz dört yıl içerisinde bunu 20 milyar dolara çıkartmak. Bunu rahatlıkla çıkarabiliriz” dedi.
Edirne’de düzenlenen Balkan Ülkeleri Sağlık-İş Forumu’, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 12 Balkan ülkesinden sağlık bakanlarının katılımıyla başladı. Açılışta konuşan Bakan Memişoğlu, “Bugün Türkiye olarak sağlık tesis alt yapılarımızın kapasitesi, sağlık sistemimizin erişilebilirliği, hekimlerimizin yetkinlik, tecrübe ve birikimi sayesinde sağlık alanında çok önemli bir noktada bulunuyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşa ettiğimiz bu Türkiye’de yurt dışından çok sayıda yabancı hasta, Avrupa’dan, Amerika’dan Orta Doğu’dan ve Asya’dan Türkiye’ye gelip sağlık hizmetini Türkiye’de alıyorlar. Yurt dışında gurbetçi olarak bulunan vatandaşlarımız da sağlık sorunlarının çözümü için izin dönemlerini bekleyip, Türkiye’de tedavi olmayı tercih ediyorlar. Öyle ki; ‘HealthTürkiye’ markasıyla yürüttüğümüz sağlık turizmi faaliyetleri ile önceki yıllarda 3 milyar dolarlık gelir seviyesine ulaştık. Elbette bu seviyeyi yeterli görmediğimizi daha önce de ifade etmiştim. Bu bakış açısıyla hızla harekete geçtik; bu alanda daha etkin olabilmek için tüm sektörü kapsayacak ve sağlık turizminin koordinasyonunu sağlayacak şekilde bakanlığımızın bünyesindeki Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.’yi yeniden yapılandırıyoruz. Türkiye’de sağlık sektöründeki tüm paydaşlarımızı, kısa adı USHAŞ olan kuruluşumuz aracılığıyla uluslararası alanda tanıtıyoruz ve kamu-özel tüm sağlık tesislerimizin sundukları hizmet kalitesini en üst seviyeye çıkarıyoruz. Özellikle sağlıklı yaşam, geriatri, termal turizmi gibi alanlarda atmakta olduğumuz yeni adımlarla birlikte inşallah önümüzdeki dört yılın sonunda yıllık 20 milyar dolarlık bir gelir hedefliyoruz. Bu noktada paydaşlarımızla da görüşerek önemli bir reforma çalışmasına da imza atmış bulunuyoruz. Bugün Resmi Gazete’de yeni yayımlanan yönetmeliğimiz, sağlık turizmi alanında ne kadar iddialı olduğumuzun açık bir kanıtıdır” dedi.
“Health Türkiye Markasına Güvenen Kimseyi Güvencesiz Bırakmıyoruz”
Bakan Memişoğlu, yeni düzenlemeler yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Yeni yaptığımız düzenleme ile sağlık turizmi alanında erişilebilirlik, kurumsallaşma, kalite, denetim, rehberlik, geri bildirim, hasta dostu yaklaşım, olası komplikasyonlara karşı en üst seviyede sorumlu bir vizyonu ön plana çıkartıyoruz. Bundan böyle Türkiye’de sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, Sağlık Bakanlığımızın en önemli platformlarından HealthTürkiye portalı ile entegre çalışacak. İddialı bir yaklaşım içerisindeyiz. Sağlık turizmi kapsamında sunulan tüm hizmetler HealthTürkiye portalı üzerinden takip edilebilecek; yurt dışından gelen hastalarımız aldıkları sağlık hizmetini bu portal üzerinden görüntüleyebilecek. Sağlık tesislerinde sağlık turizmi kapsamında ameliyathane ortamında yapılacak tüm cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırılmasını zorunlu tutuyoruz. Çünkü sağlık hizmeti almak için ‘Health Türkiye’ markasına güvenen kimseyi güvencesiz bırakmıyoruz. Her alanda olduğu gibi iletişim sağlık turizmi noktasında önemli bir rol oynuyor. Sağlık tesisi ve aracı kuruluşlardan hizmet alan her sağlık turisti için bir sorumlu personel belirliyoruz ve sunulan hizmetin takibini bu şekilde yapıyoruz. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm aracı kuruluşları ve bu kapsamda sunulan hizmetlerin takibi USHAŞ aracılığıyla titiz bir şekilde takip ediyoruz. Yine sağlık tesislerimizin, TÜSKA tarafından oluşturulan uluslararası geçerliliğe sahip akreditasyon ve sertifikalara sahip olması noktasında büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Tüm sağlık tesisi ve aracı kuruluşları, hasta şikayet oranları ve memnuniyet anketleri ile değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Bu anlamda Türkiye’de sağlık hizmeti alan misafirlerimizin görüşlerine büyük önem veriyoruz. Elbette bu yeni düzenlemelerimizin hayata geçmesi noktasında titiz bir yaklaşım içerisinde olacağız. Bu vesile ile bu güzel organizasyonun hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlara teşekkürlerimi ifade ediyorum.” Edirne Valisi Yunus Sezer de Edirne ve Trakya bölgesinin sağlık yolculuğunun yalnızca bir durağı değil, kaynağı olduğunu belirterek, “Edirne ve Trakya bölgemiz geçmişte olduğu gibi bugün de her alanda bölgesel bir merkez olma misyonu taşımaktadır” dedi.
“Sağlık Turizminde Senede 3 Milyar Dolar Gelir Var”
Bakan Kemal Memişoğlu, konuşmasının ardından stantları gezip, incelemelerde bulundu. Bakan daha sonra Edirne Valisi Yunus Sezer ve USHAŞ Genel Müdürü Behlül Ünver ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Türkiye’nin sağlık turizminde son 10 senede çok yol katettiğini belirten Memişoğlu, “Şu anda Türkiye’nin senelik 3 milyar dolarlık bir sağlık turizmi geliri var. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde sağlıkta büyük bir gelişim süreci yaşadık son 22 senede. Hem sağlık insan gücümüz hem sağlık altyapımız ve ulaşılabilirlik, yapılabilirlikte sağlıkla ilgili tüm işlemleri yapabilir bir Türkiye’deyiz. Böyle olunca etrafımızda veya uzak yerlerdeki Avrupası’ndan, Amerika’sına, Asya’sına, Uzak Doğu’suna kadar bütün insanlar Türkiye’deki bu iyi sağlık hizmetlerinden, altyapısı kuvvetli, insan gücü kaliteli ve bilgili olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak istiyorlar. Türkiye’miz sağlıkla ilgil işu anda büyük bir çekim merkezi. Bunu daha iyi geliştirebilmek, daha çok yapabilmek için dört yıl içerisinde hedefimiz 20 milyar dolara ulaşmak için çeşitli faaliyetler yapıyoruz” dedi.
Kaynak: Tourism Today