Şehnaz ASKEROĞLU, sehnaz@askerogluhealthgroup.com
Sağlık turizmi hem dünyada hem Türkiye’de büyüme potansiyeli çok yüksek ancak konusu sağlık olduğundan hassasiyetle ele alınması gereken bir sektördür. Özellikle ülkemiz dünya çapındaki istatistiklere de bakıldığında sağlık turizmi konusunda bir madendir ve bu maden emekle işlendiğinde Türkiye’nin parlayan bir marka olma yolculuğunu da destekleyecektir.
Sağlık turizmi popüler ve karlı bir sektör olarak görülse de yeni girişimciler için bazı “yapılması gereken” ve “kaçınılması gereken” hususlar mevcuttur. Zira sağlık kuruluşu ve sağlık turizmi acentelerinin uzun dönemdeki varlığı bu önemli noktalara bağlıdır.
Özellikle yeni sağlık turizmi yetki belgesi almış kurumların yapması gerekenler nelerdir?
Hedef Pazarınızı ve Hasta Profilinizi Belirlemelisiniz.
Hangi ülkelerden hastalarınızı Türkiye’ye çekmek istediğinizi netleştirin. Bu ülkelerdeki sağlık sistemi, hastaların beklentileri ve kültürel farklılıkları belirleyin. Ayrıca hangi ülkelerde hangi hastalıkların daha çok olduğunu Türkiye’de ne gibi tedaviler yapılabilir analiz edin. Fiyatlandırma çalışması ve konuda uzman hekim kadronuzun oluşturun. Tüm reklam ve pazarlama stratejinizi en iyi yapabildiğiniz sağlık hizmetine odaklayın.
Hem Ülkemizde ve Hedef Ülkede Mevzuata Hâkim Olmalısınız.
Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun şekilde çalışın. Bunun yanında çalışmak istediğiniz ülkelerin de yönetmeliklerine hâkim olmaya çalışın ki özellikle yerinde tanıtım etkinlikleri ve reklam faaliyetlerinde yasal engellerle karşılaşmayın. Zira sağlık hizmeti gibi etik yapılması gereken bir konuda tamamen mevzuata uygun hareket edilmesi gerekir.
Bir Marka olmalı ve İyi bir Network Oluşturmalısınız.
Faaliyet alanımız insan sağlığı hizmeti olduğundan lütfen en iyi yaptığınız sağlık hizmetini yapın. Mutlaka etik ve güvenilir hekimlerle çalışın veya onlardan biri olun. Alanınızda bir marka haline gelmeden sadece reklam ile maalesef artık hasta getirmek neredeyse imkânsız. Güvenilir hastaneler, uzman doktorlar ve akredite sağlık kuruluşlarıyla iş birliği yapın. Çünkü verdiğiniz sağlık hizmetinin kalitesi, hasta memnuniyetini doğrudan etkiler. Uçak transferi, konaklama, tercüman hizmetleri, refakatçi desteği gibi tüm hizmetleri eksiksiz ve kaliteli bir şekilde sunun. Hastanın tüm süreci problemsiz yaşamasını sağlayın. Ve mutlaka yorumunu ve geribildirimini alın.
Uluslararası Akreditasyon ve Sertifikalara Önem Vermelisiniz.
Türkiye’de zaten zorunlu hale gelen Health Türkiye platformuna üye olun. Ayrıca ISO 9001, JCI, TEMOS gibi ulusal ve uluslararası kalite belgeleri almak sizi güvenilirliğinizi artırır. Sertifikasyonu olan hekimlerle çalışmak da prestij artırır ve güven kazandırır
Devlet Desteklerinden Faydalanmalı ve Asla kısa vadeye odaklanmamalısınız.
Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu sağlık turizmi teşvikleri, fuar katılım destekleri ve reklam teşviklerinden mutlaka yararlanın. Hedefiniz sadece komisyon geliri olmamalı. Hasta güvenini kazanmak, uzun vadeli ilişkiler kurmak hastaların size tekrardan dönmesine yardımcı olacaktır. Bu da uzun vadede sizin daha fazla kazanmanızı sağlayacaktır.
Sağlık Turizmi Sektöründe Kaçınılması Gereken Tek Şey Etik Dışı Faaliyetlerdir!
Bir sağlık hizmetini verirken ya da aracı kurum olarak yönlendirirken yanlış bilgi paylaşımı ya da kötü hasta yönetimi gibi küçük gibi görünen hatalar, tüm sürecin kötü değerlendirilmesine neden olabilir. Fiyatlar, hizmetler ve tedavi süreci konusunda açık olun. Aksi takdirde hasta memnuniyetsizliği ve olumsuz yorumlarla karşılaşırsınız. Kaldı ki odak noktamız insan sağlığı olduğundan bu hizmetleri veremeyeceksek bu sektörde olmak anlamını yitirir. Her yönüyle etik ve ahlaklı hizmet verilmesi gerekir.
Ruhsatsız araç firmaları ya da kayıtsız sağlık hizmeti sağlayan işletmelerle çalışmak hem etik hem de hukuki sorunlar doğurur. Hastanın dilini konuşan personel istihdam edip istihdam desteklerinden faydalanmak yerine tamamen yapay zeka ile hareket etmeyin. Yurt dışından hasta çekebilmek için sosyal medyada profesyonel içerikler üretin. Çok dilli paylaşımlar yapın ve güven veren bir kurum imajı oluşturun. Profesyonel içerik üretmek sadece kaliteli çekim ve video anlamına gelmez içerikleriniz de profesyonelce hazırlanmış olmalı. Ve herşeyden önce size ait ve gerçek önce sonra paylaşımları ve hasta deneyimleri olmalı. Unutmayın Google görselleri veya etik dışı olan başka kurum hasta görselleri ile yapılan reklamlar hem kısa hem uzun vadede hem size hem ülke imajımıza zarar verir.
Özetle, Türkiye’miz sağlık turizmi madeni. İlmek ilmek işlemek gerekli. Bu sektör doğru sağlık hizmeti verebilen kurumlar ve hekimler tarafından domine edilmeli. Herkes için pastada pay var. Etik ve düzgün çalışıldığı sürece devletimiz de her gün farklı teşviklerle sektörü destekliyor. Bize düşen ise var gücümüzle bu madeni işlemek. Uluslararası arenada diğer ülkelerden açık ara öne geçerek lider sağlık turizmi ülkesi olmak. Ucuz sağlık turizmi değil en yetenekli hekimler tarafından verilen kaliteli sağlık turizmi için tercih edilmek.
Hedefimiz çok büyük. Elbirliği ile sektörümüze hizmet etmek dileğiyle…